Laat je doordeweeks je huis een beetje verslonzen omdat je je te druk voelt om op te ruimen? Heb je er na een drukke dag de puf niet meer voor? Zonde, want vaak betekent dit dan wel dat je in het weekend flink aan de bak kunt om weer op orde te komen? Terwijl je in 10 minuten per dag je huis toch aardig opgeruimd kunt houden.

Ik moet hier wel beginnen met een kleine disclaimer. Die 10 minuten per dag om je huis opgeruimd te houden, werken natuurlijk alleen als je huis gemiddeld genomen redelijk opgeruimd is. Heb je achterstallig onderhoud, om het zo maar te noemen, dan is het uiteraard ook goed om 10 minuten per dag op te ruimen. Het wordt dan in ieder geval niet erger dan het was, maar om het echt opgeruimd te krijgen moet er iets meer gebeuren. Is dit bij jou het geval? Lees dan na deze blog ook even de blogs over waar te beginnen met opruimen en in beweging komen.

Je huis opgeruimd houden doe je door bijhouden.

Eigenlijk is dit de belangrijkste tip die ik je kan geven. Bijhouden. Ervoor zorgen dat spullen en taken zich niet opstapelen. En dat doe je vooral door bepaalde dingen meteen te doen waardoor ze minder tijd kosten dan wanneer je ze “als een taak op zich” doet.

Maak meteen als je opstaat je bed op. Dit kost je nog geen minuut. Sla daarbij je deken of dekbed wel terug om je bed beter te luchten. Dit is belangrijk tegen schimmels en huisstofmijten.

Maak na gebruik de douche en wastafel steeds droog. Dit voorkomt dat vuil en kalk zich ophopen. Wanneer je dit consequent doet, zul je merken dat je echt veel minder vaak een “grote schoonmaak” hoeft te doen in je badkamer. Voor de wastafel kun je gewoon een vaatdoekje gebruiken, voor de douche bijvoorbeeld een raamtrekker. Wanneer je je badkamerspullen in mandjes hebt in plaats van op de wastafel zelf, kost dit werkje, inclusief de douche droogmaken misschien 2 minuten tijd.

Zorg dat je aanrechtblad iedere keer dat je in de keuken bent geweest weer leeg is. Ontbijt gemaakt en gegeten? Zet de gebruikte spullen terug in de kast, het vaatwerk in de vaatwasser en haal een nat doekje over de aanrecht. Wellicht moet je na het avondeten ook het gasfornuis daarin meenemen.

Geef alles een eigen vaste plek. Iedereen in huis zal (na verloop van tijd, kan even duren) sneller geneigd zijn spullen na gebruik direct op hun plek terug te leggen. Ook zul je dan in het voorbij gaan makkelijker iets oppakken en terugleggen waar het ‘hoort’. Zonder dat dat tijd en moeite kost.

In 10 minuten door je huis heen.

En wanneer je dan al het bovenstaande dagelijks doet en bijhoudt, dan kun je iedere avond in een minuut of tien door je huis gaan om op te ruimen. Ligt er nog speelgoed over de vloer? Een stapeltje post op tafel? Een jas over een stoel? Een verdwaalde koffiebeker? Kijk bij dit opruimrondje ook naar wat je belangrijk vindt. Van welke ruimtes of plekken in huis vind je het belangrijk dat ze opgeruimd aanvoelen om vanavond te onspannen of voor de volgende dag? Want wees realistisch, je woont er ook gewoon, er wordt geleefd in je huis, en niet alles zal altijd tegelijk opgeruimd en schoon zijn.

Doe dit 10 minuten rondje direct na het avondeten of bijvoorbeeld nadat je de kinderen naar bed hebt gebracht. In ieder geval voor je op de bank gaat zitten, want als je eenmaal zit, heb je er vast geen zin meer in ;-). Probeer het dagelijkse opruimrondje te koppelen aan iets wat je sowieso al doet. Dat vergroot de kans dat je er aan herinnerd wordt en je het ook werkelijk doet. Zet eventueel een timer op 10 minuten als je dat fijn vindt, of als je er voor jezelf een wedstrijdje van wil maken.

Maak van opruimen iets natuurlijks, iets wat je even tussendoor doet, terwijl je wacht, als je toch ergens langsloopt, en zorg dat alles zijn eigen plek heeft. Wanneer opruimen een taak op je to do lijst wordt en spullen zich al hebben opgestapeld gaat het voelen als moeite, als een ‘moet-je’, en kost het ook gewoon feitelijk veel meer tijd.

Bonustip: je kunt met jonge kinderen het speelgoed alvast eind van de middag doen en er samen met hen een spel van maken. Zet ook daarbij de timer, dan weten ze dat er ook snel weer een einde aan komt :-). Of zet een van jullie favoriete liedjes op en kijk of het jullie lukt al het speelgoed in de tijd van het liedje op te ruimen.

 

Ps. Wil je niet je huis, maar je e-mail opruimen, download dan hier mijn gratis e-book “E-mailen” voor 10 tips om minder e-mails te krijgen.

in 10 minuten per dag je huis opgeruimd houden