Loslaten in de herfst

Het is inmiddels echt herfst. Het wordt kouder, het regent vaker en de bladeren van de bomen en struiken verkleuren naar de meest prachtige kleuren voor ze naar beneden dwarrelen. Op een droge zonnige dag trekken we het bos in op zoek naar mooie herfstschatten en om lekker door de bergen afgevallen bladeren te schoppen.

Maar door het koude en nattere weer brengen we ook weer meer tijd door in onze huizen, bij de kachel, hebben we kaarsjes aan, doen we filmavondjes of doen gezelschapsspelletjes aan de keukentafel. Dit is hoe het ieder jaar weer gaat, en de natuur geeft ons hiermee ook een mooie boodschap: dat het weer tijd is om naar binnen te keren, en los te laten wat we niet meer nodig hebben (net zoals de bomen en struiken dat doen met hun blaadjes). Een pas op de plaats maken. De natuur nodigt je hiertoe uit!

Opruimen is loslaten in dit jaargetijde

En toch vergeten we dit vaak (of het komt er niet van) om eens in de zoveel tijd te doen. Door alles wat we ‘moeten’ en alles wat steeds op je afkomt, zoals (hoge) verwachtingen van jezelf en van anderen, de afleidingen van social media, enz. Als we niet uitkijken worden we hierdoor volledig opgeslokt en gaan we maar door. En doen we niet de dingen die we echt willen doen, die we echt belangrijk vinden, waar we echt blij van worden.

Een pas op de plaats maken dus. Terwijl het leven om je heen doorraast met (letterlijke én figuurlijke) herfststormen met veel wind en regen. Door jezelf terug te trekken en naar binnen te keren. Door goed voor jezelf te zorgen, jezelf warm te houden, goed te eten en misschien iets meer te slapen. Neem tijd voor jezelf, alleen. Schrijf alles op wat in je opkomt. Maak de balans op. Vraag jezelf af waar het om draait voor jou. Wat is belangrijk in jouw leven? Waar wil je echt actief aandacht aan besteden? Wat zou je hiervoor moeten loslaten? En wat zou je nog meer willen loslaten? Slechte gewoonten (snoepen, laat naar bed gaan, te veel op social media, enz.), kleding die je niet meer past of draagt, werk of klanten die je geen voldoening meer geven, een hobby waar je niet blij meer van wordt, overtuigingen die je niet vooruit helpen, noem maar op.

Opruimen is loslaten van spullen

Het gaat hier dus ook om het loslaten van spullen. Het perfecte jaargetijde om op te ruimen. Ruim alles op wat je niet meer dient. Een boek waar je niet doorheen komt, een kastje dat je niet meer mooi vindt, zet ze op marktplaats of breng ze naar een kringloopwinkel. Of pak een rommellaadje aan met allemaal spulletjes voor ‘het geval ze nog een keer van pas komen’, wat vaak niet het geval is. Kijk ook eens in je computer en/of telefoon. Welke apps kun je misschien beter verwijderen (omdat je ze of nooit gebruikt of omdat je er te lang op je telefoon door zit)? Welke nieuwsbrieven of andere bewaarde documenten ga je toch nooit meer lezen?

Automatisch kom je dan op een punt dat er niets meer lijkt te gebeuren. Je huis of kantoor ziet er misschien zelfs een beetje kaal uit. Maar net als in de winter in de natuur, waar er, onzichtbaar voor ons, ondergronds toch van alles gebeurt, vormen zich vanuit die ruimte, vanuit dat niets, nieuwe ideeën. Ideeën die in het voorjaar tot bloei kunnen komen.

En op een nog praktischer niveau; ben je een voorjaarsschoonmaak ’type’ dan zul je jezelf tegen die tijd heel dankbaar zijn dat je zo lekker hebt opgeruimd. Met minder spullen en een opgeruimder huis zul je echt sneller klaar zijn. En dit geldt natuurlijk niet alleen voor ‘de grote schoonmaak’, maar ook je wekelijkse schoonmaakklusjes gaan er makkelijker en sneller door.

Persoonlijk

Ik weet goed wat ik belangrijk vind, maar er zijn nog wel wat dingen die ik wil loslaten, omdat zij niet bijdragen aan wat ik belangrijk vind. Of gewoon omdat ze me beginnen te irriteren. Zoals de stapels boeken op zolder, die er al een tijdje liggen, maar niet meer verkocht kunnen worden via Bol. Ga ik ze op een andere manier verkopen, weggeven of dan toch maar houden en weer terug in de kast?

Ook wil ik nog wat extra gewicht kwijt. In de afgelopen maanden ging dat best goed, maar ik ben er nog niet. En ik vind dat in deze periode ook best een grotere uitdaging (lees: verleidingen door al het Sint Maarten- en Sinterklaassnoep). Loslaten dat snoepen en gezelligheid bij elkaar horen. Of dat je jezelf ook wat mag gunnen in deze soms lastige tijden van Corona. Met jezelf verwennen is niets mis, maar je regelmatig volledig laten gaan met een zak chips, kruidnoten of snoep, dat past niet bij mijn doel om meer energie te krijgen. Want dat is de achterliggende reden waaróm ik die kilo’s kwijt wil.

In de tuin ruim ik vooral het onkruid op, snoei ik bomen en struiken terug en leg ik een lekker verwarmend laagje compost over de aarde. Afgevallen blaadjes en ander dood materiaal laat ik lekker liggen. Dat lossen de bodemdiertjes wel op.

Op een wat minder praktisch niveau probeer ik in deze periode ook wat meer te schrijven in mijn bullet journal om ook wat te kunnen doen met de onrust die ik ervaar, zowel in mijzelf als om mij heen. Fijn om dat ook wat meer te kunnen loslaten.

Loslaten is ook opruimen

Wat ga jij loslaten deze herfst om je meer te kunnen focussen op wat voor jou belangrijk is?

Deel het gerust hieronder. Ik ben benieuwd!

Kun je wel wat hulp bij gebruiken, meldt je dan aan voor een gratis coachingsgesprek.