Ik hoor regelmatig van mensen dat ze denken dat opgeruimd en gestructureerd zijn saai is. Dat mensen die routines gebruiken in hun leven nogal vast zitten daarin en nooit in zijn voor spontaniteiten, omdat dat niet in hun planning past. Of dat chaos nodig is om creatief te kunnen zijn.

Organizing als een middel

Maar organizing is niet een doel, maar een middel. Een middel om zoveel mogelijk het leven te kunnen leven, dat je wilt leven. Wanneer je op bepaalde gebieden (die bijvoorbeeld niets te maken hebben met de creativiteit die je zoekt) lekker op orde bent, zul je juist de ruimte hebben in je hoofd voor de chaos en creativiteit op de gebieden waarvoor die wel nuttig zijn. Want stel je voor dat je geen agenda bijhoudt, en nergens noteert en/of inplant, wat je nog moet/wil doen (afspraak maken met de tandarts, welke boodschappen je nodig hebt, een vriendin bellen om te vragen hoe het met haar zieke kind gaat, enz.). Dan sla je deze afspraken en to-do lijst dus eigenlijk op in je hoofd. En je hoofd zal je dan op de meest onmogelijke momenten herinneren aan die afspraken en taken. Ze leiden je vreselijk af op de momenten dat jij lekker in een creatieve flow wilt zijn. 

Organizing levert je tijd op

Organizing zorgt er tevens voor dat alles in je leven (zoals spullen, documenten, taken en plannen) een plekje heeft. Je bent dan ook minder kostbare tijd kwijt aan het zoeken waar je een bepaalde tekst hebt gelaten. Of “waar zijn toch die wanten?” op het moment dat je nu echt de deur uit moet. Want ze liggen altijd op dezelfde, voor jou meest logische, plek. Je hoofd is leeg. Spullen, documenten, taken en plannen hoeven niet rond te zwerven in je hoofd, in je huis of in je kantoor. En daardoor is er in jouw hoofd, huis en kantoor ruimte voor wat jij belangrijk vindt. Dingen waar je nu niet (voldoende) aan toekomt. Zei ik al dat in een bepaalde mate opgeruimd en gestructureerd zijn tijd bespaart! Die dingen kan je dan dus wel gaan doen!

Organizing geeft je inzicht

Het bespaart je dus tijd. En doordat je overzicht hebt, weet je ook of je tijd hebt voor spontaniteiten, zonder dat je ergens anders in de problemen komt. Je weet namelijk wanneer je afspraken hebt, en wanneer niet. Je weet ook waar bepaalde deadlines liggen. Is het mogelijk om eventueel een afspraak te verzetten? Zodat je toch mee kunt naar een lastminute afscheidslunch van een collega. Of kom je dan later in de knoei? Wanneer je inzicht hebt kun je betere beslissingen nemen en, doordat je tijd bespaart, waarschijnlijk zelfs vaker ‘ja’ zeggen tegen spontane ideeen van anderen, zonder dat dit je later stress oplevert. Je beleeft dan ook nog eens veel meer plezier aan die spontane activiteit.

Organizing geeft je ruimte

Door meer opgeruimd en gestructureerd te zijn, ontstaat er meer ruimte voor jouw plannen, voor jezelf, je partner, je kind(eren), de mensen om je heen, je hobby’s, creativiteit, of gewoon voor even niks. Voor wat jij wilt.

Waar wil jij graag meer ruimte voor hebben?

En welke stap zou je kunnen zetten om dat voor jezelf te realiseren?

Welke stap gaat jou tijd opleveren?

 

Laat het me hieronder gerust weten. Ik denk ook graag met je mee. 

 

Ps. Wil je meer structuur in je e-mail, download dan hier mijn gratis e-book “E-mailen” voor 10 tips om minder e-mails te krijgen.