Wil je graag je huis opruimen, maar heb je geen idee waar te beginnen?
Je wilt het slim aanpakken, want deze keer moet het echt goed gebeuren. Niet net als de vorige keer toen het uiteindelijk vooral een verplaatsen van spullen van de ene naar de andere kamer was?
Ik ga je op weg helpen met deze tips:
Begin gewoon. Echt. Begin gewoon ergens!
Slim ok, maar eigenlijk moet je gewoon beginnen, en wel vandaag. Niet morgen of volgende week. Wanneer je wilt dat iets goed gebeurt, kan dit een vorm van uitstelgedrag zijn. “Zodra ik precies weet hoe het moet, dan ga ik beginnen. Morgen zoek ik uit waar ik het beste kan beginnen en dan start ik.” Maar morgen komt er iets tussen en de dag erna hebben de kinderen studiedag, en vervolgens… ben je zo gerust weer een week verder. En erger je je nog steeds aan al die spullen die rondzwerven. Stel niet langer uit! Begin met iets, al is het maar met het weggooien van een sok waar een gat in zit… Zet desnoods iedere dag een timer voor 15 minuten opruimen. Met iedere dag 15 minuten opruimen kom je al op bijna 2 uur in een week. Daarin kun je al een hoop doen!
Om je echt aan te moedigen echt gewoon maar te gaan beginnen, en te voorkomen dat je toch blijft hangen in het “hoe ga ik het aanpakken?” geef ik je hieronder maar 2 tips voor startpunten. Als je eenmaal op weg bent en het grondiger aan wilt pakken, kun je altijd nog een strategie uitwerken. Dat uitwerken zal je op dat moment dan in ieder geval niet meer tegenhouden om te gaan beginnen, want je bent al een tijdje lekker bezig en ziet duidelijk resultaat en bent gemotiveerd om door te gaan.
Begin met opruimen van waar je je het meest aan stoort
Wanneer je gaat opruimen is het fijn om snel resultaat te zien. Heb jij dat ook? Begin dan met de spullen of plekken die je het meest irriteren. Die misschien zelfs wel de reden zijn waarom je er nu echt eens goed de bezem door wilt halen. Waar stoor je je het meeste aan? Wat zorgt voor stress, ruzies of irritaties? Welke spullen, welke plek in huis of in je kantoor?
Dat zijn meestal de dingen die je ziet, op de vloer, op tafel, op je bureau, op de aanrecht, op de vensterbank, enz, in de ruimtes waar je veel komt, zoals je woonkamer, slaapkamer, keuken en kantoor. Laat de dozen op zolder of de lades in de logeerkamer dan nog maar even zitten. Je wilt eerst resultaat zien om gemotiveerd te worden of te blijven om vervolgens meer aan te kunnen pakken. Waar kun jij het makkelijkst en snelst resultaat behalen?
Begin met een categorie
Heb je eerder ervaren dat je geneigd bent om bij opruimen vooral spullen te verplaatsen van de ene naar de andere ruimte? Ga dan aan de slag met de Marie Kondo methode. Daarbij ruim je op per categorie en begin je bij de kleding. De categorie waarbij de meeste mensen het (relatief gezien) makkelijkst beslissingen kunnen nemen. Je verzamelt daarbij echt alle kleding uit het hele huis en legt het op een grote hoop. Je mag daarbij niet smokkelen door alles buiten je kast buiten beschouwing te laten. Alles moet door je handen. En hiermee voorkom je dus dat je kledingkast netjes opgeruimd is, maar op zolder en in de gangkast nog kledingstukken zwerven die je eigenlijk niet meer draagt. Ik heb op deze manier ook een keer mijn kleding grondig doorgelopen. Je kunt hierover lezen in de blog Kleding “Marie Kondo-en” en het resultaat zien, zowel van de kledingkast als van de tassen die naar de kringloopwinkel gingen.
Het opruimen per categorie kun je overigens ook combineren met de tip hierboven. Stoor je je vooral aan rondslingerende papieren, tijdschriften, e.d., begin daar dan mee in plaats van met je kleding. Verzamel alle losse papieren, post, documenten, tijdschriften, en eigenlijk alles van papier dat niet een boek is, of al in een ordner opgeborgen is, allemaal bij elkaar. Maak stapels en ga er doorheen. Wat kan weg en wat moet bewaard blijven? Berg wat je wilt houden ook direct op. Werk alles in 1 keer weg en zorg ervoor dat je niet nieuwe stapels creëert die er vervolgens blijven liggen, en waar je je op den duur opnieuw aan gaat ergeren omdat ze weer hoger geworden zijn dan ze al waren. Voor je gevoel kun je dan weer opnieuw beginnen. En waarschijnlijk is dat dan ook zo.
Waar je NIET mee begint als je start met opruimen
Begin in ieder geval nooit met het opruimen van spullen met emotionele waarde. Kindertekeningen, speelgoed en kleding van je kinderen toen ze klein waren, foto’s, de vaas van je overleden oma, enz. Dit is een categorie die gewoon veel lastiger is. De beslissingen daarvoor zijn gewoon lastiger: kan het weg, wil ik het toch liever houden en zo ja, waar geef ik het dan een mooi plekje? En voor je het weet ben je een hele middag bezig geweest, of heb je vooral veel oude foto’s bekeken, en ben je voor je gevoel maar weinig opgeschoten. Je wilt eerst meer bedreven zijn in het nemen van die beslissingen, voor je deze emotionele spullen oppakt.
Bonustip : ga nou niet gelijk het hele internet leeg kopen en je huis of kantoor nog voller zetten met allemaal prachtige opbergmaterialen of op zoek naar de handigste opbergtips & -tricks. Pas als je klaar bent met opruimen en weggooien weet je wat je nodig hebt om de overgebleven spullen op te bergen. En meestal blijkt dat je al voldoende in huis hebt.
Dus
Kortom, begin. En wil je toch enigszins een strategie hebben, begin dan met waar je je het meest aan stoort, of met 1 (makkelijke) categorie, of combineer dit. Denk er verder niet meer over na.
Wat ga jij vandaag opruimen?
En o ja, vergeet niet foto’s te maken van “voor” en “na”, maar zeker ook van je vooruitgang. Dit werkt heel goed voor je motivatie om vol te houden. Deel gerust je foto’s onder dit bericht. Mocht je ze delen op Instagram, tag me (@margarethamiddelkoop) dan kan ik het ook zien.
Ps Wil je toch liever hulp of een stok achter de deur? Stuur me een berichtje via de contactpagina of een DM op Instagram.
Trackbacks/Pingbacks