In het kader van de nationale “Check je Wachtwoorden Dag” vandaag, even een tip. Want ook hierin kun je flink ‘organizen’.
We doen tegenwoordig zoveel online, dat het aantal wachtwoorden dat we moeten onthouden niet meer op 2 handen te tellen zijn. Voor webshops, verzekeringen, e-mail, social media, telefoonabonnementen, cursussen, de sportschool, noem maar op. Ik kom zelf alleen privé al op 150 wachtwoorden! Daar moet zeker de bezem eens doorheen…. Ook is het slim om deze wachtwoorden niet allemaal hetzelfde te laten zijn, niet te makkelijk te maken en ze regelmatig te veranderen. Het moeten dus veilige wachtwoorden zijn en je moet ze onthouden, anders kun je niet meer in je accounts. Maar met deze hoeveelheden is dat echt niet meer te doen, om al deze wachtwoorden én gebruikersnamen te onthouden. Probeer dit ook zeker niet! Zoals David Allen het zegt: “The mind is for having ideas, not for holding them”. Zorg er dus voor dat niet een groot deel van de capaciteit van je hersenen, die je nodig hebt om te kunnen werken, om ideeën te kunnen bedenken en uitwerken, om creatief te zijn, enzovoorts, verloren gaat aan het opslaan van (voor die ideeën) nutteloze informatie.
Veilige wachtwoorden onthouden doe je extern
Je weet het, ik houd van eenvoud en overzicht. Ik gebruik daarom de wachtwoordhulp Lastpass (gratis versie). Al mijn wachtwoorden zijn daarin opgeslagen. Met maar 1 wachtwoord, het Master Password, kom ik bij alle andere wachtwoorden. Je kunt de wachtwoorden in Lastpass opzoeken (in je “Kluis”), maar je kunt ook vanuit Lastpass inloggen op de betreffende websites. Voorheen kon dit op pc’s, laptops en mobiele apparaten. Tegenwoordig moet je voor de gratis versie een keuze maken of je deze optie wilt hebben op je pc en/of laptop, of op je mobiele apparaten.
De wachtwoorden kunnen heel sterk gemaakt worden, want je hoeft ze toch niet te onthouden. De wachtwoordhulp kan eventueel ook een wachtwoord voor je “verzinnen”. Wachtwoordwijzigingen zijn hiermee snel gemaakt. Zorg dat je de belangrijkste wachtwoorden wel uit je hoofd weet, zoals van je e-mail, bank en DigiD.
Het is even wat werk om de wachtwoordhulp in te richten, maar daarna heb je er veel gemak van. Andere wachtwoordhulpen zijn bijvoorbeeld 1Password, Keepass en Dashlane. Wachtwoordhulpen of -managers zijn nooit 100% veilig, maar in ieder geval wel veiliger dan losse briefjes op je bureau of in je portemonnee, of de ingebouwde wachtwoordbeheerder van je webbrowser.
Voor meer tips over wachtwoorden en hun veiligheid, kijk eens op www.wachtwoordbewust.nl.
Wil je mijn hulp om je computer en wachtwoorden weer op orde te krijgen, stuur me dan een bericht via Contact, of plan gelijk een kennismakingsgesprek in mijn agenda.
Fijne “Check je wachtwoorden-dag” !
Krijg meer grip op je e-mail
Leer hoe je de enorme toestroom van e-mails kunt verminderen en hoe je ervoor kan zorgen dat je minder met je e-mail bezig bent, en toch geniet van de grote voordelen die e-mail ook heeft.
Klik op de knop hieronder om dit gratis e-book aan te vragen.